Varför Drupal?

Perrito arbetar nästan uteslutande med webbpubliceringsplattformen Drupal. Anledningarna är många, och den här sidan är tänkt att ge en bild av vad det är som gör Drupal till ett mycket bra val för i stort sett alla projekt som behöver en plattform på webben.

Ett webbpubliceringssystem

Drupal erbjuder all funktionalitet man kan vänta sig av ett modernt, fullvuxet publiceringssystem, såsom:

 • Logisk uppdelning av form, struktur och innehåll, vilket till exempel gör det lätt att modifiera strukturen och utseendet på en webbplats utan att behöva ändra innehållet.
 • Flexibel användarhantering med registrering och inloggning samt stöd för användarroller som kan ges valfria rättigheter.
 • Kategorisering och etikettering av webbplatsens innehåll, liksom möjlighet att göra sökningar i innehållet.
 • Stöd för arbetsflöden och samarbete inom en arbetsgrupp.

En webbpubliceringsplattform

Men det finns många publiceringsverktyg som lever upp till den beskrivningen, både kommersiella och öppna. Det är dock inte utan anledning som Drupal kallar sig för en webbpubliceringsplattform. Systemet erbjuder så stor flexibilitet att det är alltför begränsande att betrakta det som ett verktyg bara för att publicera webbsidor.

Några egenskaper som utmärker Drupal jämfört med andra alternativ är:

 • Flexibilitet och mångsidighet. Det är svårt att hitta ett webbprojekt som Drupal inte passar bra för. Lösningarna för att bygga innehållstyper, lista och söka reda på innehåll, hantera systemhändelser med mera – allt detta gör Drupal till ett system som anpassar sig till det aktuella projektet – inte tvärtom.
 • Tillgänglighet. Drupal följer öppna och etablerade standarder och är därför väl rustat för att möta alla tänkbara besökares behov. Det här betyder bland annat god tillgänglighet för personer med funktionshinder, bra optimering för sökmotorer och enkel kommunikation med externa program och tjänster. Och du väljer själv vilken webbläsare du vill använda när du administrerar systemet.
 • Utbyggbarhet. Drupals modularkitektur gör det möjligt att lägga till vilken typ av funktionalitet man än önskar. Har man ett befintligt datasystem kan Drupal enkelt byggas ut för att kunna kommunicera med detta. Drupal har erkänt hög kodkvalitet och ett väldokumenterat API. Och om man inte nöjer sig med den funktionalitet som grundsystemet erbjuder så finns det en ocean av tilläggsmoduler som tillhandahåller allt ifrån bildgallerier och videoklipp till e-handel och kartsystem.
 • Gemenskap och support. Kring Drupal finns ett stort community av utvecklare, dokumentationsförfattare, översättare, formgivare och användarbarhetsexperter som satsar stora delar av sitt yrkesliv på att hela tiden göra systemet ännu bättre. En av Drupals största styrkor är att det kontinuerligt attraherar mycket välkvalificerade yrkesmänniskor till projektet. Och det finns många företag som erbjuder tjänster och support kring Drupal.
 • Smidighet. Drupal är utvecklat för PHP och Mysql (eller PostgreSQL), vilket gör det väldigt lätt att sjösätta ett Drupal-projekt på många olika plattformar, till och med på ett vanligt webbhotell om man så vill. Många webbutvecklare kan PHP, vilket gör att det finns ett stort utbud av potentiella konsulter och leverantörer.
 • Skalbarhet. Samtidigt är Drupal väl rustat för att köra storskaliga webbplatser med mycket trafik. Det inbyggda cache-systemet som arbetar på flera nivåer gör att Drupals flexibilitet inte går ut över prestandan.
 • Mognad. Drupals första inkarnationer skapades redan 1998–99 av Dries Buytaert. Samtidigt som det ger projektet en bra stabilitet lyckas man fortlöpande ligga i framkant när det gäller webbteknologier och standarder.
 • Säkerhet. Alla programvaror har potentiella brister och säkerhetshål som väntar på att upptäckas. Drupal har ett aktivt och välfungerande säkerhetsteam som rycker ut snabbt när ett säkerhetshål har upptäckts och ser till att det rättas till. Öppenheten hos projektet garanterar att den typen av problem blir uppmärksammade och åtgärdade i ett tidigt skede.

En öppen, gratis plattform för webben

Drupal är ett open source-projekt, vilket betyder att koden inte ägs av något enskilt företag eller individ. Istället produceras systemet av en gemenskap av utvecklare som har ett gemensamt intresse av att tillhandahålla ett flexibelt grundsystem som de kan bygga sina webbaserade projekt i. Perrito är en del av denna rörelse och bidrar kontinuerligt med sina små insatser, oftast i anknytning till egna projekt.

Det innebär också att Drupal är helt gratis, till skillnad från etablerade system på svenska marknaden som ofta kostar flera hundra tusen kronor i licenskostnader. Förutom detta är fördelarna för en slutanvändare dels att man slipper låsa sig till en viss leverantör, och dels att man indirekt har stöd av ett globalt community som ständigt arbetar för att systemet skall fungera så bra som möjligt.

Support för Drupal köper man med fördel från den leverantör man väljer att samarbeta med. Vill man ändå ha en central leverantör som tydligt står bakom den produkt man väljer att använda för sitt webbprojekt så kan man få det även med Drupal. Företaget Acquia tillhandahåller en egen Drupal-distribution, Acquia Drupal, och erbjuder också professionell support för denna.

Slutsats

Det finns många olika lösningar för webbpublicering, men mot bakgrund av ovanstående är det svårt att hitta argument för att inte använda Drupal. Perrito har, liksom många andra, valt Drupal och hoppas att du som läser gör detsamma!

Switch to English